Mihin saadut avustukset käytetään?

1 Diakoniarahaston kautta myönnettiin vuonna 2015 Tukikummit-avustuksia 763 kpl, joiden yhteissumma oli 759 486,00 euroa. Avustussumma on ollut keskimäärin 995€.Diakoniarahaston kautta on myönnetty säätiön toimintavuosina 2008-2016 yhteensä 3 719 391 euroa. Avustussumma on ollut keskimäärin 1000 euroa ja avustukset ovat tavoittaneet arviolta yhdeksäntuhatta lasta ja nuorta Suomessa.

2 Suurin osa avustuksista on myönnetty harrastuskustannuksiin. Harrastukset ovat hyvä keino ennaltaehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä. Ne kiinnittävät nuoren ryhmään ja opettavat sosiaalisia taitoja ja sääntöjen noudattamista.

3Harrastuksiin myönnetään avustuksia aina yksilöllisten tarpeiden mukaan. Avustuksia on myönnetty mm. seuraaviin harrastuksiin: cheerleader, jalkapallo, jujutsu , koripallo, kuntosali, kuulapeli, jääkiekko, laskettelu, liikunta, luistelu, musiikki, ringette, salibandy, sirkuskoulu, skeittaus, squash, tanssi, telinevoimistelu, tennis, uinti, yleisurheilu. Liikuntalajeista suosituimmat lajit olivat jalkapallo ja jääkiekko. Musiikkiharrastuksissa suosituimpia olivat viulu, huilu, piano sekä laulu.

4Erityisiä ja yksilöllisiä tukikohteita perustelluista syistä. Rummut voi olla ADHD-lapselle erinomainen apu oikean ja vasemman käden koordinaation harjoittelemiseen ja taidoissa kehittymiseen. Kun välimatkat ovat pitkiä eikä ole varaa matkustaa etävanhemman tai isovanhempien luo, voi saada tukea matkakuluihin. Ratsastusterapia voi antaa autistiselle tai keskittymishäiriöiselle lapselle uskomattomia onnistumisen kokemuksia. Hevonen ei solvaa ja hauku, vaan hyväksyy nuoren sellaisena kuin tämä on.

5Opintojen tukeminen. Jotkut kunnat maksavat lukiokirjat nuorille, toiset ei. Tukikummit voi osallistua kirjojen hankintaan tai ylioppilaskirjoitusten maksuihin. Tietokoneella nuori yksinhuoltajaäiti voi tehdä verkkotehtäviä, kun lapset ovat jo nukkumassa. Myös erilaiset sairausdiagnoosit voivat puoltaa tietokonetta kuntouttamisen nopeuttamiseksi.

6Yhteiset kokemukset vähävaraiselle perheelle inhimillisistä syistä. Käynti huvipuistossa on iso elämys monelle. Kunta saattaa tukea lomaa, mutta silti omavastuu voi olla liian suuri itse maksettavaksi ja siksi estää leirielämyksen. Tukikummit voi tällöin osallistua omavastuuosuuden maksamisen. Tapahtumien iloista muistoa ja kokemusta voi jakaa kavereiden kanssa. Silloin saa tuntea olevansa kuin muutkin lapset ja nuoret.

7Lääkkeet, silmälasit. Sosiaalitoimi kustantaa uudet silmälasit tietyin väliajoin eikä yleensä jousta edes silmälasien hajottua vahingon seurauksena. Akne-lääkkeitä ei katsota välttämättömiksi, mutta ihon saaminen paremmaksi on itsetuntoon vaikuttava seikka. Jos perheen tulotaso on juuri ja juuri toimeentulotukinormin yläpuolella eli niin sanottua normivajetta ei jää, ei tukea lääkkeisiin aina saa.

8Vaatteet, jalkineet. Homealtistuneessa perheessä käytetyt tavarat ja vaatteet ovat aina uhka. Vaikka perhe olisi toimeentulotukiasiakas ei tukea vaatehankintoihin aina saa. Joissain avustustapauksissa on ollut tarve erityisjalkineille, jotka ovat myös kalliimmat, mutta terveyden takia välttämättömät. Suurperheissä vaatteet ja jalkineet eivät aina pysy käyttökelpoisina vanhimmasta nuorimpaan lapseen, koska käyttäjiä on useita.

9Siivousapu. Väsyneen ja masentuneen vanhemman jaksamista voi tukea tuomalla helpotusta kodinhoidossa. Samalla se aika, joka vanhemmalla menisi siivoukseen, on mahdollista käyttää aikaan lapsen kanssa. Kyse on erityistapauksista, perheessä voi olla vanhemman tai jonkun lapsen sairautta tms.

10Muut avustuksen käyttötarkoitukset ovat olleet perustelluista, inhimillisistä syistä esimerkiksi vaatehankinnat, jalkineet, kengät, osallistuminen autokoulukustannuksiin, elokuvaliput, tuetun loman omavastuukustannukset, kevytmoottoripyörän korjaus, loman majoituskustannukset, luistimet, lukulamput, lääkkeet, matkakulut, matkakustannukset, polkupyörä, pyöräilykypärä, ratsastusterapia, siivousapu, silmälasit, talvivaatteet, tapaamiskulut, tietokone, tuetun loman omavastuu, työkalupakki, ulkoiluvaatteet, vaatteet, viulu, yo-tutkintomaksu.

Pääyhteistyökumppanit